maanantai 21. lokakuuta 2013

Pohjalaiset Jukolan viestissä


No niin, noniiiiin... Kellonvetäjät löhöilivät muiden mukana kesälaitumilla/-työmailla onnellisesti märehtien. Syksykin tuli ja pian menikin (harkitsen tässä vakavasti pitkien kalsarien käyttöönottoa), niin on jo aikakin palata eetteriin. Tervetuloa niin vanhat kävyt kuin uudet fuksinsilmutkin seuraamaan Ostrobotnian elämää, sillä Kellonvetäjä(t) ovat jälleen säännöllisen epäsäännöllisesti  ajan tasalla!

Vaikka blogi pysyi hiljaisena kesän aikana, niin kuvamateriaalia osakuntalaisten edesottamuksista kertyi silti. Tässä ensimmäinen satsi Jukolan viestistä kesäkuun alusta:


OK Ostrobotnia!


Jukolan viesti on vuosittain eri puolella Suomea järjestettävä pohjoismaiden suurin yksittäinen suunnistustapahtuma, johon osallistuu n.15000 suunnistajaa + huoltojoukot päälle. Venlojen viesti on vain naisille tarkoitettu 4-osuuksinen sarja joka suunnistetaan päiväsaikaan, kun taas varsinainen Jukolan viesti on kaikille avoin 7-osuuksinen kilpailu. Jukolan viestin lähtö tapahtuu illalla klo 23 ja osuuksien pituudet vaihtelevat 7-15km välillä. Joukkueita on n.1500, joten Jukolan metsässä käy melkoinen vilinä!

Pohjalainen Valtuuskunta on viime vuosina lähettänyt joukkueet sekä Jukolan että Venlojen viestiin OK Ostrobotnia-nimen alla. (OK tulee kaiketi OrienteeringsKlubbenista)

Viime keväänä Jukolan viesti suunnistettiin Jämsässä. Paikan päälle mentiin yhteiskyydeillä ja majoitus tapahtui kotoisasti teltoissa.








Metsässä on rasteja melkein enemmän kuin puita, sillä samankin osuuden juoksijat juoksevat välillä eri rasteja. Sääntö numero yksi onkin AINA tarkistaa oman rastinsa numero. Oheisessa kokoomakartassa näkyy n.1/3 jukolan alueesta kaikkine mahdollisine rasteineen.




Paikan päällä kilpailun etenemistä voi seurata screeneiltä, kuulutuksista tai netistä. Jukolassa on mm. reaaliaikainen online-tulospalvelu, josta näkyy tietyiltä rasteilta väliajat sitä mukaa kuin suunnistajat niille ehtivät. Oiva tapa seurata esim. oman joukkueen etenemistä! Kisaa pystyy seuraamaan myös telkkarista, missä näkyy  GPS-seuranta kärkijoukkueista yms. Yllättävän jännittävää!


Venlojen viestin seuraamista:








Hyvä Terhiiii!


Pohjalaisia löytyi myös monista muistakin joukkueista OK Ostrobotnian lisäksi!

Säätä saa jännittää joka vuosi. Jämsä-Jukolassa taivaalla oli välillä uhkaavia pilviä, mutta sateelta vältyttiin (toisin kuin viime vuoden Valio-Jukolassa Vantaalla..)

Ennenvanhaan rastien leimaaminen tapahtui sellaisella piikkihärvelillä, mutta nykyään käytössä on elektronien leimausjärjestelmä. Kuvassa EMIT-leimasin.

Teräsmies-Juuso valmistautumassa klo 23 starttaavaan yhteislähtöön

Victory!

Huoltojoukot toki menossa mukana ja kellonvetäjä kameran kanssa

Jukolan kisa-alueelta löytyy pilvin pimein urheilu- ja suunnistusvälinekauppoja, kioskeja, kojuja ja muuta oheisohjelmaa. Näitä kierrellessä ja teltoilla maailmaa parantaessa odotetaan illan hämärtymistä ja Jukolan sykähdyttävintä hetkeä; 1500 otsalampun syttymistä ja maaperää täristävää yhteislähtöä! Tunnelma on melkoinen kun äijiä vilistää ohi yhtenä virtana loputtoman tuntuisen ajan.


Tässä videota muutaman vuoden takaa Salpa-Jukolan lähdöstä:



Salpa-Jukolan lähdön odotusta
Salpa-Jukolan lähtö -11 (lähtölaukaus ammuttiin ITKK:lla)


Paikka olisi voinut olla parempikin lähdön seuraamiseen, mutta katsojia oli melkoinen määrä joten tila loppui kesken
Jämsä-Jukolan lähtö
Sieltä ne tuloo kohta

Vaihtoaluetta iltahämärässä. Noista riveistä pitäisi väsyneen suunnistajan löytää seuraavan osuuden kartta ja luovuttaa eteenpäin.




Tässä vielä muutamia ammattilaisten otoksia öisestä Jukolan metsästä:


Lasse Harju / Jämsä-Jukola

Lasse Harju / Jämsä-Jukola

Lasse Harju / Jämsä-Jukola

Tarmo Korhonen / Jämsä-Jukola

Tarmo Korhonen / Jämsä-Jukola
Lasse Harju / Jämsä-Jukola


Hitaammista joukkueista pimeään aikaan ehtii juosta vain 2-3 joukkuetta, kesäisessä suomessa valoisa tulee melko aikaisin. Aamuyhdeksään mennessä lähtemättömät osuudet lähtevät kaikki kerralla yhteislähdössä, ns. fiilistelijäjoukkueilta kun koko viestin läpiviemiseen menisi muutama päivä :D

Oli osuus tai matka mikä tahansa, niin voi pojat sauna maistuu hyvältä sen päälle!


Telttasauna maistuu urakan jälkeen!


Kuvilla ja muutamalla hassulla videolla välittyy vain pieni osa Jukolan tunnelmasta. Itse olin nyt kolmatta kertaa suunnistamassa ja vakaa aikomus on osallistua jatkossakin, sen verran mahtava kokemus on kyseessä. Ammattilaisten ja täysien amatöörien sekoitus on ainutlaatuinen. Vetää miehen nöyräksi jos viestin kärki sattuu ohittamaan metsässä; se vauhti on jotain täysin käsittämätöntä! :O Jukola sopii hyvin myös vähän vähemmän suunnistaneelle, sillä hitaampien joukossa käy välillä melkoinen pulina ihmisten kysellessä että missä sen-ja-sen-numeroinen rasti oikein on :D Suosittelen lämpimästi lähtemään ensi kesänä OK Ostrobotnian mukana Kuopio-Jukolaan jos nyt osaat pitää karttaa edes suurinpiirtein oikein päin! :)




Metsässä pööpöili Könni



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti