torstai 5. helmikuuta 2015

Kellonvetäjä Tartossa ja pohjalaisesta ystävyydestä

Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä: pohjalaisia tai siksi haluavia. Tämän pienen kansan maailman valloitus on edennyt Helsinkiin, jonne on perustettu tukikohta. Sieltä he ovat onnistuneet lähettämään joukkojaan meren takaiseen maahan. Sen väestö puhuu hassua murretta. He ovat yhtä ujoja kuin pohjalaiset. Mutta rohkaistuttuaan he ovat osoittautuneet erittäin ystävällisiksi ja pohjalaismieliseksi. Lisäksi he pystyvät juomaan todella monta tuoppia olutta. Pohjanmaan sijoittaminen kartalle tuottaa vielä vaikeuksia.”

Olen kiivennyt Ostrobotnian portaita monta kertaa. Ensin pienenä fuksina, sitten Kapaloseuran aktiivina ja lopulta niin EPOn kuin PV:n emäntänä. Eräänä aamuna katsellessani peilistä ensimmäisiä ryppyjä, iski ikäkriisi: minusta on tullut aikuinen. Totesin että nyt olisi sitten viimeinen aika toteuttaa nuoruuden unelma ennen asuntolainaa, tilautoa ja muita aikuisuuden symboleita. Viikki vaihtui Tarttoon. Ja EPO antoi suuren kunnian: minusta tuli stipendiaatti Eesti Üliõpilaste Seltsiin.

Eräänä helmikuun iltana saavuin sitten torstaiseen kokoukseen. Yhtä eksyneenä kuin silloin joskus Töölön kaduilla. Viron kielen puhuminen oli hankalaa, ja ihmisten nimet unohtuivat heti. Mutta vastaanotto oli ystävällistä. Muistan, miten erään kerran aamuyöntunteina olutpöydän lopputtua istuin muutaman vanhan stipendiaatin kanssa Põrgussa. He halusivat ruveta laulamaan jotain laulua, josta nykyinen stipendiaattikin pitäisi. Ilmoille kajahti ”Kun veikot kaupungilla harhaan”. Silloin ymmärsin stipendiaattiuden merkityksen. Kellonvetäjä Tartossa kertoo Viron vanhimmasta ylioppilasjärjestöstä. Haluan omistaa sen pohjalaiselle ystävyydelle.Toivon, että voin kannustaa Teitä, arvoisat pohjalaiset tulemaan Tarttoon niin juhliin kuin stipendiaatiksi. Joten head sõbrad, tere tulemast kaasa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti